24 sep Ademen op je werk
Ben jij je eigenlijk wel bewust van de invloed van je ademhaling op je prestaties, concentratie en je vermogen om te luisteren?
In mijn praktijk als logopedist en lichaamsgericht psychotherapeut werk ik veel met ADEM.
Je adem is onlosmakelijk verbonden met alles wat jij voelt, denkt en doet.
Het is je eerste handeling als je op aarde komt, het is ook je laatste handeling als je sterft. Je adem vergezelt je gedurende heel je leven en carrière en reageert op iedere indruk van binnen en buitenaf. In iedere context, zowel zakelijk als privé.
Je kent de uitdrukkingen wel; “De langste adem hebben” of “Ik moet even op adem komen” of wat dacht je van “Iemands hete adem in je nek voelen”.
Fysieke inspanning en onze psyche hebben ook invloed op onze adem.
Bij sport ga je hoger en sneller ademen.
Als je bang bent of schrikt houd je je adem in.
Andersom werkt het ook. Je adem is de sleutel om jezelf weer rustig te krijgen. In zakelijke situaties is dat soms van cruciaal belang. Denk aan belangrijke onderhandelingen, sollicitaties of presentaties.
Bij meditatie en ontspanning zakt je adem, vertraagt je adem en daar word je weer rustig van en het heeft een kalmerende werking.
Nu je dit leest merk je waarschijnlijk dat je je helemaal niet zo bewust bent van je ademhaling. Alleen als het spannend wordt!
Vaak adem je te snel omdat je het druk hebt, gehaast bent, jezelf geen pauze gunt. Je adem reageert daar onmiddellijk op, je ademt te snel en neemt weinig of geen adempauzes. Gevolg, te weinig zuurstof in je lichaam, of juist teveel als je gaat hyperventileren.
Of je zet ongemerkt je adem op slot. Je stembanden tegen elkaar aangedrukt met veel spanning in de keel en op de stem als ongewenst gevolg.
Ik kan je helpen daar iets aan te doen. Maar eerst……..
Wat kun je zelf hieraan doen?
Zodra je je bewust bent van je ademhaling kan alleen al een prettige gedachte je adem veranderen. Je adem krijgt op dat moment meer ruimte, daalt en wordt langzamer. Neem je meer bewuste pauzes tijdens je werk dan krijgt je adem ook letterlijk meer pauze. Of ga de natuur in, en adem eens bewust heel goed in en uit! De natuur is adembenemend maar dan op de goede manier!
Ervaar jij voor jezelf negatieve gevolgen als het gaat over je ademhaling? In welke situatie dan ook? Aarzel niet om contact met me op te nemen.
Samen kunnen we het beste uit jouw ADEM HALEN !