De kracht van de stem

De kracht van de stem

De kracht van de stem Herken je dit? Dat je bij een symposium zit met bekende sprekers? Mensen die boeken geschreven hebben en vandaaruit vaak als spreker worden gevraagd om hun kennis over te dragen. Kennis hebben is één, maar hoe breng ik het over? Een tijdje geleden was ik bij een symposium en luisterde naar een dame die boeken had geschreven over het brein. Een hele zaal vol met leerkrachten die naar haar moesten luisteren. Ja, ik zeg moesten, want de reacties over haar stemgebruik waren niet mals. Haar stem was te hoog, te schel, te hard en daarbij had ze een enorm snel spreektempo. Ze nam te weinig pauzes en haar intonatie was erg monotoon. Kortom, na 1 minuut kon ik haar niet meer volgen, omdat ze de inhoud niet goed overbracht. Vanuit mijn professie kon ik het niet laten om te analyseren hoe dat kwam. Ik werd niet geïnspireerd Deze dame zat zo in haar eigen hoofd waardoor ze de verbinding niet kon maken met haar lichaam, haar klankkast, haar stem en gevoel bij de materie, ondanks dat zij er zoveel kennis over had. Als je geen verbinding kunt maken met jezelf kun je dat nooit met je toehoorders. Jammer! Jammer voor haar, jammer voor het publiek en jammer voor de organisatie die zoveel geld had neergeteld om haar als spreker te boeken. Hoe jammer, als je zoveel kennis hebt maar je kunt het niet overdragen! Een voorbeeldspreker is daarentegen Obama, vind ik en velen met mij. Zijn stem is warm, krachtig, heeft voldoende resonans en je kunt horen aan de klank dat hij veel contact heeft met zijn eigen klankkast. En dit gaat alleen nog maar over zijn stem. Maar ga je beter luisteren, dan merk je op: zijn rustige spreektempo, zijn afwisseling in tempo en intonatie. Hij weet op de juiste momenten accenten te leggen. De pauzes die hij maakt zijn subliem en gebruikt hij om de boodschap nog dieper in te laten dalen bij zijn toehoorders... Daarbij heeft hij kennis van zaken. Zijn oogcontact en non-verbale signalen kloppen met zijn boodschap. Hierop kom ik in een volgende blog uitgebreid terug. Met je stem kun je inspireren Je stem is een krachtig instrument en veel mensen onderschatten dat. Je kunt je stem inzetten om mensen te inspireren. Om je boodschap door te laten dringen. Om krachtig te communiceren. Wil jij jouw stem optimaal gebruiken om te inspireren? Neem eens contact met me op, ik garandeer je dat het je altijd verder brengt.

De kracht van de stem

     

Herken je dit? Dat je bij een symposium zit met bekende sprekers? Mensen die boeken geschreven hebben en vandaaruit vaak als spreker worden gevraagd om hun kennis over te dragen.

Kennis hebben is één, maar hoe breng ik het over?

Een tijdje geleden was ik bij een symposium en luisterde naar een dame die boeken had geschreven over het brein. Een hele zaal vol met leerkrachten die naar haar moesten luisteren. Ja, ik zeg moesten, want de reacties over haar stemgebruik waren niet mals.

Haar stem was te hoog, te schel, te hard en daarbij had ze een enorm snel spreektempo. Ze nam te weinig pauzes en haar intonatie was erg monotoon. Kortom, na 1 minuut kon ik haar niet meer volgen, omdat ze de inhoud niet goed overbracht. Vanuit mijn professie kon ik het niet laten om te analyseren hoe dat kwam.

Ik werd niet geïnspireerd

Deze dame zat zo in haar eigen hoofd waardoor ze de verbinding niet kon maken met haar lichaam, haar klankkast, haar stem en gevoel bij de materie, ondanks dat zij er zoveel kennis over had.

Als je geen verbinding kunt maken met jezelf kun je dat nooit met je toehoorders.

Jammer! Jammer voor haar, jammer voor het publiek en jammer voor de organisatie die zoveel geld had neergeteld om haar als spreker te boeken.

Hoe jammer, als je zoveel kennis hebt maar je kunt het niet overdragen!

Een voorbeeldspreker is daarentegen Obama, vind ik en velen met mij. Zijn stem is warm, krachtig, heeft voldoende resonans en je kunt horen aan de klank dat hij veel contact heeft met zijn eigen klankkast. En dit gaat alleen nog maar over zijn stem. Maar ga je beter luisteren, dan merk je op: zijn rustige spreektempo, zijn afwisseling in tempo en intonatie.

Hij weet op de juiste momenten accenten te leggen. De pauzes die hij maakt zijn subliem en gebruikt hij om de boodschap nog dieper in te laten dalen bij zijn toehoorders…

Daarbij heeft hij kennis van zaken. Zijn oogcontact en non-verbale signalen kloppen met zijn boodschap. Hierop kom ik in een volgende blog uitgebreid terug.

Met je stem kun je inspireren

Je stem is een krachtig instrument en veel mensen onderschatten dat.

Je kunt je stem inzetten om mensen te inspireren. Om je boodschap door te laten dringen. Om krachtig te communiceren.

Wil jij jouw stem optimaal gebruiken om te inspireren?

Neem eens contact met me op, ik garandeer je dat het je altijd verder brengt.wit

Vind de juiste balans tussen non-verbale en verbale communicatie.


Mahoniehoutstraat 11a
5706 VS Helmond
+31 (0) 6 186 36 109