Krachtig communiceren?

krachtig-communiceren-picasso-stier

Krachtig communiceren?

Krachtig communiceren? Ga op zoek naar de kern

Ken je de beroemde lithografieën van ‘The Bull’ van Picasso? Picasso was een echte liefhebber van stierenvechten. In 1945 heeft hij in een paar weken tijd 11 litho’s gemaakt van de afbeelding van een stier. In dit proces zie je dat hij de stier steeds meer terugbrengt naar de essentie in een paar lijnen. Zijn tekeningen inspireren mij enorm. Die tekeningen verbeelden mijn filosofie rondom krachtig communiceren op een zeer overtuigende manier. Ik gebruik ze dan ook graag bij mijn werkmethode van krachtig communiceren.

Het is niet altijd wat je denkt dat het is als je naar iets kijkt…

De afbeeldingen in een notendop: je ziet een krachtige, stoere, bijna woeste stier. ‘Dat is het’, denk je misschien. Maar hoe meer Picasso zijn stier uitkleedt tot de ware kern, hoe beter je eigenlijk kunt zien waar het om gaat, wat er echt is. De energie en herkenbaarheid blijven behouden.

Durf jij transparant te worden?

Om te komen tot de kern moet je dieper durven te kijken. Steeds meer overbodige zaken weglaten zodat de essentie overblijft. Want net zoals de tekeningen verbeelden, helpt dit jou om krachtig te communiceren.

Brute power

De eerste stieren tonen brute power. Een enorm ego, zo krachtig dat je kunt er niet omheen kunt. Waar je zelfs bang van kunt worden. Staat deze stier tegenover je? Dan kun je het wel schudden! Daarmee is communiceren niet mogelijk. De woeste beweging van zijn staart, de intense blik, de grote oren en horens, het volle lijf… Alles straalt aanvallen en opvreten uit. Geen dier waar je spontaan even naartoe loopt of een gezellig babbeltje mee maakt.

Misschien herken je dit ook wel in jouw werkomgeving. Je voelt ingehouden woede, er is opgekropte emotie zichtbaar. Er wordt weinig rekening gehouden met elkaar. Iemand kiest de aanval. Is verbaal dominant. En non-verbaal angstaanjagend soms. Een ander houdt liever z’n mond. Durft de communicatie niet aan te gaan. Staat er misschien niet voor open. Er wordt toch alleen maar gezonden. ‘Zo wil ik het. Zo doen we het.’ Ook is er in deze gevallen sprake van een disbalans tussen verbaal en non-verbaal gedrag. Dit staat krachtig communiceren in de weg.

En als je eerlijk naar jezelf toe bent, wat draag jij bij aan deze geschetste situatie?

De dreiging neemt af, maar tegengestelde signalen blijven

In de volgende beelden oogt de stier minder dreigend. Zijn horens zijn kleiner geworden en z’n staart hangt er rustig bij. Eigenlijk staat hij er gewoon. Door meer transparantie (we kunnen er letterlijk beter doorheen kijken) durf je deze stier eerder aan te spreken. De woede en emotie zijn minder merkbaar. Maar diepe, donkere plekken blijven aanwezig, terughoudendheid blijft daardoor. Niet alles is namelijk even goed te peilen. Hij zou zomaar ineens om kunnen draaien en je aan z’n horens spiesen…

Op je werk komt iemand zomaar onverwachts uit de hoek. Een onbestendig gevoel staat vertrouwen in de weg. ‘Je weet het maar nooit’. Iemand kan ineens weer donkere kleuren krijgen en gaan briezen en trappelen. Verbale en non-verbale communicatie zijn niet goed in balans. Iemand geeft een positieve boodschap in woorden, maar je ziet en ervaart een gesloten en gespannen houding. Je kunt iemand niet goed inschatten.

Herken je dit bij collega’s of bij jezelf?

De kern wordt zichtbaar

Bij de transparante stieren valt op dat de stier ineens een open, vriendelijk gezicht heeft gekregen. Hij kan goed luisteren en zien. Hij is volledig transparant, maar staat duidelijk in z’n kracht. De essentie van de stier blijft overeind. De laatste getekende stier geeft het ultieme beeld weer tussen mannelijke en vrouwelijke vormen. Ook kun je zeggen dat non-verbale en verbale communicatie perfect samenvallen. De stier is toegankelijk, maar toch krachtig.

Op je werk herken je dit aan doelgerichtheid, effectiviteit en efficiëntie. Communicatie verloopt soepel. Er is ruimte om te luisteren naar elkaar. Je staat met de voeten in de klei en open voor je omgeving. De aanwezige balans zorgt voor heldere communicatie en transparante boodschappen.

Krachtig communiceren is er ook voor jou

Ik help je graag de stier te worden die je wil zijn. De stier is natuurgetrouw getekend en wordt uitgekleed tot een transparante krachtige stier. Dat wil ik ook voor jou bereiken. Herken jij je in de eerste beelden, dan help ik je krachtiger te communiceren door transparanter te worden.

Of wil jij je juist meer power tonen? Ook op de momenten dat je je vanbinnen niet goed voelt? En durf je het dan ook te laten zien als het even niet goed met je gaat? Durf je transparant te zijn? Ook dan help ik je krachtiger communiceren.

Wat het uitgangspunt in jouw situatie ook is, ook jij kunt krachtig communiceren als we het verbale op de juiste manier aan het non-verbale koppelen. Als we vanuit de kern de juiste balans voor jou vinden. Krachtig communiceren is namelijk niet zomaar een trucje of aangeleerd contact. Het heeft te maken met jouw diep innerlijk bewustzijn.

Durf jij met mij terug te gaan naar je kern?

Dan help ik je authentiek krachtig te communiceren.

Neem vrijblijvend contact met me op. Dan kijken we samen welke aanpak voor jou de beste is.wit

Vind de juiste balans tussen non-verbale en verbale communicatie.


Mahoniehoutstraat 11a
5706 VS Helmond
+31 (0) 6 186 36 109