Ik wil wel mezelf blijven!

Ik wil wel mezelf blijven!

 

Krachtig communiceren

 

Ingeborg Odekerken - krachtig communicerenPresentatie- en communicatie coaching in de praktijk

 

“Ik wil wel mezelf blijven!”

Dat is dus wat ik vaak hoor als ik mensen coach in hun presentatie.

Buiten dat ik het een nietszeggende uitdrukking vind: ‘mezelf blijven’, ben ik het er ook niet mee eens. Want was is dat eigenlijk, jezelf blijven? Stil staan in je eigen ontwikkeling? Niet uit je comfortzone willen stappen? Alles doen zoals je het al jaren doet ‘want het is toch goed zo’?

Al jaren coach en begeleid ik mensen op het gebied van communicatie en presentatie. Allereerst maken we een video-opname van een gedeelte van een presentatie. De verbale en non-verbale aspecten worden zo vastgelegd en vervolgens in kaart gebracht. Wat doe je goed? Wat zijn je sterke punten en kunnen we die uitvergroten? Waarin kun je groeien? Wat zit je groei in de weg?

Klanten schrikken vaak van zichzelf:

– ‘Wat heb ik weinig mimiek zeg!’

– ‘Wat spreek ik snel’

– ‘Mijn stem klinkt zo saai…’

– ‘Ik sta zo stijf als een plank en beweeg mijn lichaam nauwelijks’

– ‘Ik maak geen (oog)contact en staar veel naar de grond en het plafond’.

Dit gaat allemaal over non-verbale communicatie.

Wil ik ‘mezelf’ eigenlijk wel blijven?

Tijdens mijn coaching leg ik uit dat je non-verbale communicatie een blauwdruk is van hoe jij je op onbewust niveau voelt. Of wat je (onbewust) hebt afgekeken van je ouders en hebt gekopieerd.

Ik hoor vaak dat ze tijdens hun opvoeding hebben gehoord: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’ Of dat ze veel teleurstellingen en verdriet hebben gekend in hun leven. Het gevoelsleven is daardoor afgevlakt en dat is te zien in het gezicht, in de lichaamstaal en te horen in de stem.

Wat nu?

 Spreken, stemgeven, mimiek, lichaamstaal, presenteren, het gebeurt allemaal op onbewust niveau. Wil je hier iets aan veranderen – en ja, dat kan altijd – pak het dan aan onder begeleiding van een kundige coach. In je eentje hieraan werken is namelijk een onmogelijke opgave.

Met behulp van gerichte en eenvoudige opdrachten, die precies bij JOU passen,  kun je ECHT je communicatie en presentatie verbeteren. Soms zit er een diepere problematiek onder en zal je deze eerst moeten wegwerken. Je hier van bewust worden is de eerste stap in het bereiken van je doelen; krachtig communiceren en presenteren.

‘Ik ben mijn nieuwe zelf, ik ben authentiek’

 Tijdens mijn coachingstrajecten maak ik na een aantal sessies opnieuw een video-opname.

Klanten zijn vaak veel enthousiaster:

– ‘Ik ben meer zichtbaar en gebruik meer mijn armen en handen’

– ‘Mijn stem is mooi van klank geworden en ik hoor meer intonatie’

– ‘Ik durf nu contact te maken en mijn toehoorders zijn echt geboeid’

– ‘Ik voel me goed bij mijn nieuwe manier van communiceren en presenteren, mijn blokkades zijn weg’

Ik word hier zo blij van. Man oh, man… Wat heb ik toch mooi werk!

Wil jij ook krachtig presenteren en communiceren?

Neem gerust contact met me op, dan heb je die eerste stap al genomen.

Tot snel!

 wit

Vind de juiste balans tussen non-verbale en verbale communicatie.


Mahoniehoutstraat 11a
5706 VS Helmond
+31 (0) 6 186 36 109